látogató számláló

Program | Tutorial Nap

BI bevezetés best practices

ÁTTEKINTÉS

A tutorial célja, hogy a legjobb gyakorlatokon keresztül végig vezesse a BI bevezetés előtt/alatt/után álló résztvevőket a BI bevezetés „soft” feladatain. A tematikát megpróbáltam úgy összeállítani, hogy az anyag hasznos legyen annak is, aki most vág bele élete első BI projektjébe, és annak is, aki már túl van néhányon. A kezdőknek azzal próbálok segíteni, hogy felhívom a figyelmüket azokra a feladatokra, amelyekre talán nem is gondolnak, de sikeres BI bevezetéshez el kell végezniük, a haladóknak pedig hozok sok-sok valós példát, amelyből megismerhetik, hogy mások hogyan csinálták.

ELŐFELTÉTELEK

A részvételnek nincs előfeltétele.

TEMATIKA

  • BI stratégia: Mi ez? Kell?
  • A projekt céljainak és sikertényezőinek meghatározása: Hogyan, milyen célok lesznek jók?
  • Üzleti igények összegyűjtése és priorizálása: Hogyan kezdjen hozzá? Milyen információkat kell begyűjtenie? Hogyan kérdezzen, kitől kérdezzen, mit kérdezzen, milyen mélységig kérdezzen?
  • Forrásrendszerek azonosítása, és előzetes felmérése: Fontosabb forrásrendszeri mérőszámok. Milyen adatokat kell az ajánlati felhíváshoz csatolni, hogy a szállító minél jobban fel tudja mérni a munka nagyságát? Milyen forrásrendszeri kockázatok veszélyeztetik a bevezetést? Hogyan becsülhető meg az adatok tisztasága, minősége?
  • Projekt kezdeti terjedelmének (scope) meghatározása: Mit tartalmazzon a scope dokumentum?
  • A projekt team összeállítása: Ki legyen benne, ki ne legyen benne, hogy nézzen ki a projektszervezet, kinek mi legyen a dolga, kinek mennyi időráfordítást kell majd biztosítania?
  • Motiváció és konfliktuskezelés a projekt teamen belül. Hogyan motiválhatjuk a projekt résztvevőit? Milyen konfliktusok fognak felszínre kerülni a projekt során és hogyan kerülje el őket? Az üzleti területek és az IT kapcsolata, együttműködésének javítása.
  • Kockázat elemzés: Milyen belső kockázatok veszélyeztetik a projekt sikerét? Melyek lesznek ezek közül, amelyekkel együtt kell majd élni, melyek lesznek azok amelyek csökkenthetőek vagy kiküszöbölhetőek? Hogyan azonosíthatjuk őket?
  • Hogyan prezentálja az ajánlatokat a döntéshozóknak? Milyen kínos kérdéseket fog feltenni a menedzsment a győztesnek/vesztesnek jelölt szállítókról, az ajánlatokról?
  • Átvétel utáni feladatok

ELŐADÓ

Kővári Attila

BI Architekt, BI Projekt
LinkedIn · biprojekt.hu

Tapasztalat: 20+ éves szakmai tapasztalat, 50+ adattárház tervezés és kivitelezés, 100+ BI/adattárház projekt áll mögötte. Szakértője a Microsoft BI és adattárház technológiáknak. Elsőnek kezdett el foglalkozni Magyarországon az Analysis Services-zel, Power Pivottal és Power BI-jal és Azure-os adatot technológiákkal. Szakértője a Mirosoft adatos technológiáinak. Könyvet írt real time Big Data architektúrák építéséről Azure Stream Analytics-szel.
Referenciák: Több mint 500 vállalatnál dolgozott valamilyen adatos probléma megoldásán.
(kérésre meg tudom osztani őket, de olyan sok van, hogy nem férne ide :-()
Tudásmegosztás: Több mint 15 éve osztja meg szakmai tapasztalatait a BI projekt blogon és szakmai konferenciákon (1000+ cikk 50+ előadás)
Egyetemi oktatás: Rendszeresen oktat a Corvinus egyetemen
Képzések: BI és adattárház tanfolyamaira eddig 4000+ fő jött el tanulni, fejlődni, inspirációt gyűjteni
Mentorálás: 15+ éve mentorál BI csapatokat mind szállító, mind megrendelő oldalon
Nemzetközi kitüntetések: Több mint 10-szer kapta meg az MVP (Most Valuable Professional) kitüntetést.
Támogatások. A BI projekt olyan szervezeteket támogat anyagilag, mit a Bátor Tábor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, vagy a Puli Space technologies és olyan könyvek megjelenését szponzorálta, mint a BIG DATA ökoszisztémája

LEBONYOLÍTÁSI TUDNIVALÓK

Dátum: 2022. november 15, kedd
Hossz: 90 perc
Formátum: Személyes előadás
Nyelv: Magyar
Helyszín: Hotel Mercure Buda Castle Hill