látogató számláló

Digitális műkincsek: Az NFT és Data Art találkozása

A digitális művészeti formák valamint a blokchain technológiák érdekes találkozásának lehettünk tanúi a 2021 tavaszán kibontakozott NFT (non-fungible token) fogalma kapcsán. Ennek a technológiának ugyanis kiemelten jelentős újítása, hogy lehetővé tette a digitális műtárgyak esetén a tulajdoni viszonyok és az eredetiség értelmezését a blockchain-en, ezáltal adatalapú lenyomatot képezve magáról a művészeti piacról is.

Előadásában röviden áttekinti az NFT fogalmát, majd korábbi kutatásaik mentén átfogó képet nyújt a NFT-piac jellegzetességeiről, végül pedig Asimov Alapítványának példáján keresztül bemutatja, hogyan lesz az adatból NFT.

Előadó

Janosov Milán, PhD
Chief Data Scientist, Datapolis

Janosov Milán fizikus, PhD fokozatát hálózattudományi területen szerezte a CEU-n, kutatott a Bell Labs-ben és a BarabásiLab-ben. Munkájának fókuszában az emberi viselkedés adatalapú megértése és annak alkalmazása áll zenétől urbanisztikán át egészen a HR-ig. Érdekli az adatvizualizáció, a mesterséges intelligencia, ezek kombinációja, és a tudománynépszerűsítés. Munkássága alapján szerepelt a Forbes 2020-as 30u30 sikerlistáján.